Mūžībā aizgājusi Lituviešu kolēģe Rimutė Rimantienė

Sēru vēsts

2024. gada 4. jūlijā mūžībā ir devusies slavenā arheoloģe habil. dr. Rimutė Rimantienė.

Latvijas Arheologu biedrība izsaka līdzjūtību tuviniekiem un kolēģiem.

Rimutė Jablonskytė - Rimantienė dzimusi 1920. gadā. 25. oktobrī Kauņā slavenā lietuviešu vēsturnieka Konstantīna Jablonska (1892–1960) un matemātiķes Sofijas Landsbergytės – Jablonskienės (1886–1974) ģimenē. 1938. gadā beigusi Kauņas "Aušros" meiteņu vidusskolu.

1938-1946 studējusi Kauņas un Viļņas universitātēs un 1942. gadā aizstāvēja savu diplomdarbu.

Vēl studiju laikā sākusi strādāt M.K.Čiurlioņa mākslas muzejā (no 1942. līdz 1960.gadam bijusi zinātniskā līdzstrādniece, vēlāk - galvenā kuratore, visbeidzot - Arheoloģijas nodaļas vadītāja).

Pēc studiju pabeigšanas, no 1960. g līdz 1999. gadam viņa strādāja Lietuvas vēstures institūtā. 1962. gadā R. Rimantienė aizstāvēja promocijas darbu. 1994. gadā habilitētajai doktorei R. Rimantienei par nopelniem piešķirta ar valsts prēmija. Sistemātiski un enerģiski strādājot, apzinot arheoloģiskos pieminekļus un pētot galvenokārt sava tēva Konstantīna Jablonska savāktos materiālus, viņa zinātnei atklāja Lietuvas vēstures senāko posmu – no pirmo iedzīvotāju parādīšanās līdz vietējo kultūru veidošanai. Konceptuālā monogrāfija "Lietuvos paleolīts un mezolīts" ir galvenais darbs, kas lika pamatus Lietuvas paleolīta un mezolīta koncepcijai.

Nākamais posms ir vairākus gadu desmitus ilga izpēte par vienu no sarežģītākajiem un interesantākajiem Lietuvas vēstures posmiem – neolītu un bronzas laikmetu. Rietumu un Dienvidlietuvā tika organizētas desmitiem arheoloģisko ekspedīciju, savākts un analizēts bagātīgs arheoloģiskais materiāls, sagatavotas četras monogrāfijas ("Sventoji: Narvas kultūras apmetnes", 1979; "Sventoji: Pamariu kultūras apmetnes", 1980; "Nida: senbaltu apmetne", 1989; "Akmens laikmeta zvejnieki piejūras lagūnā", 2005), kā arī daudzi zinātniski raksti un referāti. Paralēli tapis nozīmīgākais R.Rimantienės darbs, atklājot vēsturisko panorāmu 8000 gadu periodā - "Akmens laikmets Lietuvā" (Viļņa, 1984). Grāmata izraisīja lielu lasītāju interesi un ātri kļuva par bibliogrāfisku retumu. Otrā, stipri papildinātā grāmatas versija pie lasītājiem nonāca divpadsmit gadus vēlāk (akmens laikmets Lietuvā". Viļņa, 1996).

Pēc Lietuvas neatkarības atjaunošanas pavērās plašākas iespējas kontaktiem ar Rietumeiropas arheologiem. Drīz vien kļuva skaidrs, ka Lietuviešu arheologu darbība Rietumos bija maz zināma. Rimutas Rimantienes raksti slavenākajos arheoloģiskajos izdevumos (The Neolithic of Eastern Baltic; Neolīta mednieks – savācēji Šventoji Lietuvā; Holocēna izmaiņas Lietuvas piekrastes paleoekoloģiskajos apstākļos ap Šventojas apmetni) u.c. izraisīja lielu interesi ārzemju kolēģu vidū un saņēma lielu atzinību. Vācijā tika izdota vēl viena "Akmens laikmeta Lietuvā" versija (Die Steinzeit in Litauen. Bericht der Romisch).

Rimantienė daudz ceļojusi, uzstājoties ar referātiem starptautiskās konferencēs Dānijā, Polijā, Čehijā, Latvijā. Lasīja lekcijas Stokholmas, Upsalas un Freiburgas universitātēs.

Rimutė Rimantienė Lietuvas vēstures institūtā strādāja līdz 1999. gadam.

Vācijas Arheoloģijas institūta korespondējošais locekle.

2023Alise Gunnarssone